Ga naar de inhoud

Kunstenaar Matthew

Foto's

Maart 2010, Kunstenaar Matthew Mazzotta uit Boston (VS) komt een tijdje wonen en werken in de Mobiele kunstenaarsresidentie P.A.I.R. (Portable Artists In Residence) welke onderdeel is van de PeerGrouP  

De P.A.I.R is een tijdelijk verblijf voor kunstenaars.
Twee zes meter zeecontainers, één om in te werken en één om in te leven, een eigen energie- en drinkwatervoorziening, wat gereedschap, boeken en brandhout vormen de basis. De kunstenaars gaan aan de slag met een thema, maken gebruik van de omgeving, van boswachters en van buren, van hun kennis en hun gereedschap.

De P.A.I.R. begint als project op een locatie in het landschap en eindigt als een tentoonstelling in expositieruimte De Galerij van Schouwburg De Lawei in Drachten.

Matthew Mazzotta zal de P.A.I.R. in Smalle Ee op een zeer bijzondere plek gaan bewonen, namelijk de precieze locatie waar zich vroeger een Benedictijnenklooster bevond.

Steeped in Exploration/Onderdompeling in onderzoek is een sociaal geëngageerd kunstproject dat ruimte wil creëren voor discussie over thema's als praktische kennis van het landschap, publieke betrokkenheid, ecologische kwesties, gemeenschapszin, kunstenaarschap en overbelasting van de aarde, en probeert daarbij de systemen die ons dagelijks leven vormgeven nader te analyseren.

Het project omhelst het omzetten van mest, afkomstig van boerderijen uit de nabije omgeving, tot energie in de vorm van methaan dat gebruikt wordt om water te koken voor thee, getrokken van eetbare planten die op gezamenlijke zoektochten in de omgeving worden verzameld. Door onze huidige wijze van leven binnen een participatieproject ter discussie te stellen, kan ook iedereen deelnemen aan het (opnieuw) vormgeven van onze wereld.

Het project Steeped in Exploration/Onderdompeling in onderzoek betekent de bouw van een theehuis waarbij brandstof wordt gebruikt uit een biogasinstallatie. Deze installatie produceert gas uit koeienstront.  

Ik ben op pad gegaan met Matthew om kruiden te zoeken waarvan thee en eten werd gemaakt. Het waren bijzondere weken. Het Theehuis heb ik geadopteerd en staat nu bij mij thuis waar ik de gedachte en het doel van Matthew en de PeerGrouP verder kan vertellen. Mijn ontmoeting met Matthew werd gefilmd door Omrop Frysân.

P.A.I.R. contact Henry J. Alles: henry@peergroup.nl

Terug naar de inhoud